Vissen onderzoek - HSV de Voorn te Harlingen

Hengelsportvereniging 'De Voorn'
Harlingen
Ga naar de inhoud

Vissen onderzoek

WVOF ontmoet sportviswedstrijden; een samenwerking

De RAVON Werkgroep VissenOnderzoek Friesland (WVOF) is al sinds 2007 bezig om visverspreidingsgegevens te verzamelen om uiteindelijk te komen tot een verantwoorde vissenatlas van Friesland. De werkgroep zelf vist voornamelijk met schepnetten en af en toe met een zegen. Daarnaast worden gegevens opgevraagd bij Wetterskip Fryslân, de provincie, RAVON, Sportvisserij Friesland, Waarneming.nl, Telmee.nl, de NDFF en de beroepsvissers. Dit wordt nog aangevuld met gegevens van ecologische adviesbureaus en bronnenonderzoek.

De groep waarvan we de meeste gegevens missen zijn de sportvissers. Vooral vangsten van karper worden weinig ingevoerd in systemen en de kaart daarvan is nog veel te leeg. We roepen alle vissers ook op om bijzondere vangsten ergens in te voeren. Bijvoorbeeld in Mijnvismaat.nl . Deze gegevens willen wij graag vervaagd gebruiken voor de verspreiding. Onze interesse gaat uit naar alle soorten.
Onder aanvoering van Bregtje Kuik is er ook een nieuw initiatief. Zij vond het zonde dat de, tijdens wedstrijden, gevangen vissen niet ingevoerd worden. Daarom bezoeken we voortaan geregeld viswedstrijden om de vissen te tellen. Dit initiatief wordt gesteund door leden van de werkgroep die in de Friese sportvisserij ook hun sporen verdiend hebben; Rob den Boer en Peter Bodenstaff. De eerste proef was 8 maart bij de vijfde winterwedstrijd, op gewicht gevist, van HSV de Voorn, HSV De Deinende Dobber en HSV Ons Genoegen aan de Leppedyk te Akkrum (in de Kromme Knillis).


Het wegen en verzamelen van de vissen  (Foto Fryslân Grien)

Zaterdag 5 april was de Bekerwedstrijd 1 (dobber) aan de Harlingervaart bij Hemert. Een groep van 25 sportvissers had prachtig weer en een goede vangstdag. Na de weging zijn alle gevangen vissen verzameld en geteld per soort en lengtecategorie. De baars, die vanwege gesloten tijd direct wat teruggezet, is erbij opgeteld.
Het eindresultaat van de telling is als volgt:
Soort
Baars
Blankvoorn
Blankvoorn x kolblei
Brasem
Giebel
Kolblei
Pos
Ruisvoorn
Ruisvoorn x kolblei
Totaal
6 - 10 cm
-
4
1
-
-
4
-
-
1
10
11 - 15 cm
2
147
-
1
-
124
4
17
-
295
16 - 25 cm
-
69
-
12
-
54
-
12
-
147
26 - 40 cm
-
-
-
31
1
3
-
-
-
35
41 cm +
-
-
-
40
-
-
-
-
-
40
Totaal
2
220
1
84
1
185
4
29
1
527

Vangsten weergegeven in soort en lengteklassen

De uitzonderlijkste vangst was een brasem van 65 centimeter en 4 kilo, gevangen door Piet Topma.


Piet Topma met zijn brasem in paaikleed (Foto Bert Dorenbos)

Al met al een mooie dag met goede vangsten en een leuke samenwerking. Wij kijken uit naar de waarnemingen van de sportvissers. Wie wil zijn vangsten niet in de atlas zien? Iedereen toch?
De werkgroep zelf vist in de weekenden van even weken. Voor de telling heeft de werkgroep op enkele locaties rond Lollum en Waaksens gevist en daar de soorten alver, baars, blankvoorn, driedoornige stekelbaars, giebel, kroeskarper, riviergrondel, ruisvoorn, tiendoornige stekelbaars en het vetje op de verspreidingskaart gezet. Ook de zwaar beschermde bittervoorn werd op twee locaties gevangen. Iedereen die interesse heeft wordt uitgenodigd contact op te nemen.


Bittervoorn, boven vrouw met legbuis, onder man. (Foto Fryslân Grien)

John Melis & Bregtje Kuik,

coördinatoren WVOF
( www.ravon.nl/wvof )

Copyright © 2005-2020 Hengelsportvereniging 'De Voorn' Alle rechten voorbehouden
Terug naar de inhoud