Hoofdstuk 09 - HSV de Voorn te Harlingen

Hengelsportvereniging 'De Voorn'
Harlingen
Ga naar de inhoud

Hoofdstuk 09

Vissen > Leren Vissen
Feedervissen Les 1, Inleiding

Het vissen met de feederhengel of winkle picker
Een winklepicker is eigenlijk een lichte variant van de feederhengel, daarom wordt in deze les gesproken van een feederhengel. Waar nodig zal de winkle picker aan bod komen.

Wat is feedervissen nu eigenlijk
Feedervissen is een ontzettend leuke manier om veel witvis te vangen. En dat kan op vrijwel alle watertypen: kanalen, rivieren, meren en vijvers. Het geheim is dat je met de feederhengel zeer nauwkeurig een mooie voerplek kan maken door telkens een gevuld voerkorfje op je stek te werpen. Toch komt er bij het feedervissen heel wat kijken. Vaak maakt een kleinigheid het verschil uit tussen veel vangen en (bijna) niets vangen. In deze lessen komen alle aspecten van het feedervissen aan bod: we gaan in op de techniek en u krijgt waardevolle tips om van uw visdag een succes te maken.

Het water en de keuze van de hengel
Zoals hierboven reeds beschreven staat kun je met de feederhengel op diverse watertypen vissen. Wel is de keuze van de soort feederhengel erg belangrijk. Er zijn diverse typen in de handel, van zeer licht (winkle picker) tot lichte feeders, medium feeders en heavy feeders. Over het algemeen kan gezegd worden dat een winkle picker of lichte feeder geschikt is voor niet al te brede kanalen (tot 25 à 30 meter), voor meren en vijvers. Een medium feeder is geschikt om afstanden tot 50 meter te gooien en met een heavy feeder is het mogelijk om nòg verder te gooien, afstanden tot zelfs 100 meter zijn mogelijk, dat vergt echter wel zeer veel oefening en kracht. Ook is het de bedoeling om zo veel mogelijk steeds op dezelfde plaats te werpen, zodat de voerplek niet te groot wordt. Om te voorkomen dat je te ver gooit of aan de andere oever vast komt te zitten, zet je de lijn vast achter de lijnclip van je werpmolen.

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen de feederhengel en de vaste stok?
Beide soorten hengels zijn geschikt om veel witvis te vangen. Over het algemeen wordt met de feederhengel minder vis gevangen dan met de vaste stok, maar wel grotere en dus zwaardere vis. Met de feederhengel is het mogelijk om op afstanden te vissen die voor de vaste stok onbereikbaar zijn, zoals bijvoorbeeld de tegenoverliggende oever van een kanaal of het midden (en diepste gedeelte) van het water. Met de feederhengel wordt passief gevist, het aas en de voerkorf liggen op de bodem en kan hooguit wat naar je toe getrokken worden. Met de vaste stok kan veel secuurder gevist worden, er kan gevarieerd worden in diepte waarop het aas wordt aangeboden en het is mogelijk om het aas te bewegen. Brasem en met name grote brasem geeft de voorkeur aan een passieve en stille aasaanbieding op de bodem en dat maakt de feederhengel bij uitstek geschikt om (grote) brasem te vangen.
Copyright © 2005-2020 Hengelsportvereniging 'De Voorn' Alle rechten voorbehouden
Terug naar de inhoud