Hoofdstuk 08 - HSV de Voorn te Harlingen

Hengelsportvereniging 'De Voorn'
Harlingen
Ga naar de inhoud

Hoofdstuk 08

Vissen > Leren Vissen
Het zelf inbouwen van elastiek in de hengeltop

Het volgende artikel gaat over het zelf inbouwen van elastiek in de hengeltop. Het is geschreven door Arjan Klop en heeft staat in Het Visblad, jaargang 32, november 2006 gestaan.
Fotografie: Juul Steyn.

Elastiek in de hengeltop is niet meer weg te denken uit de hedendaagse vastestokvisserij. Je vangt er meer en grotere vissen mee dan met een ouderwetse “vaste top”. Arjan Klop, lid van het WK-team, laat aan de waterkant zien hoe je zelf je elastiek in de hengeltop bouwt en wat de belangrijkste voordelen zijn.


Arjan Klop

Door topelastiek te gebruiken komen er plotseling veel meer mogelijkheden binnen handbereik. Wie zonder elastiek vist zal een hele kluif hebben om een brasem van een kilo te landen. Gebruik je het juiste topelastiek, dan moet het raar lopen wil je deze vis met dezelfde lijndikte verspelen. Door de elastiekmontage aan te passen aan de omstandigheden verspeel je simpelweg veel minder vis dan voorheen met de vaste top. Natuurlijk kun je de winkelier een fraaie montage in je hengeltop laten zetten, maar wat als het elastiek aan de waterkant breekt? Daarom raad ik aan je elastiek altijd zelf in je hengel te bouwen. Bovendien kun je zo ook veel gemakkelijker even de spanning veranderen en van elastiek wisselen.

Misschien heb je altijd al gedacht dat het ontzettend lastig is om een montage in te bouwen. Dat is dan mooi voor niets geweest. Met het juiste materiaal en een beetje handigheid ben je binnen tien minuten klaar! En heb je eenmaal gevist met de juiste elastiekmontage, dan wil je echt niet meer anders. Je verspeelt simpelweg veel minder vis door de extra rek in de montage. Je maakt nu ook een goede kans op die bonusvis die je haakt aan licht materiaal.

In de tabel kun je in één oogopslag zien welke maat elastiek voor jouw visserij geschikt is. Elastiek nr. 5 en 6 zijn verreweg de meest gebruikte maten in Nederland. Toch is het ideaal om meerdere topgedeeltes bij je hengel te hebben met verschillende elastieken er in, zodat je voor elke situatie een passende top kunt pakken. Het belangrijkste van alles is de juiste spanning op de elastiek. Te strak zorgt voor losschieters, te slappe elastiek zorgt er voor dat je veel te lang bezig bent met binnenhalen. Volg de stappen, zoals hieronder aangegeven en voor je het weet zit je met een perfecte elastiekmontage te vissen - zelf gebouwd!

Zelf inbouwen heeft een aantal voordelen:
  • Je bent goedkoper uit.
  • Je bent niet meer afhankelijk van de winkelier.
  • Bij elastiekbreuk kun je zelf je montage herstellen.
  • Je kunt snel van montage wisselen.

Hengeltop inkorten:Niet mes en vork, maar mes en vijl heb je nodig voor het inbouwen van een elastiekmontage.Kort de top met een vijl (of ijzerzaagje) op de juiste lengte in, zodat het teflon busje goed klemt. Kies het teflonbusje zo groot dat het elastiek er gemakkelijk door heen glijdt.De top is eraf. Gebruik de vijl nu om eventuele splinters te verwijderen. Vergeet niet de buitenkant mooi recht af te vijlen, zodat het teflon busje er makkelijk overheen glijdt.Steek een mespunt in het uiteinde en draai de top goed rond. Zo haal je alle splinters en oneffenheden weg en voorkom je beschadigingen aan het elastiek.Haal de top door het tweede deel van de topset en schuif dan pas het teflon busje over het uiteinde. Als het goed is, zit het busje zo vast dat lijmen niet nodig is.

Connector erop:Schuif eerst het dopje en daarna de connector op het elastiek. Dit soort connectors is verreweg het makkelijkste om de lijn aan het elastiek te bevestigen.Leg vervolgens deze simpele knoop, net zoals een lus in een onderlijn. Deze knoop is niet alleen makkelijk, maar ook erg sterk en het elastiek gaat niet glijden.Erg belangrijk: maak de knoop voordat je deze vast trekt goed nat met speeksel. Zo voorkom je dat het elastiek beschadigt en weet je zeker dat de knoop goed lukt.De knoop laat zich nu gemakkelijk aantrekken en tegen de connector aan duwen. Vervolgens kun je het dopje op de connector schuiven.Knip het elastiek net buiten het dopje af. Er mag gerust een paar millimeter uitsteken.

De top in:Haal nu een rijgdraad of dikke nylon door de eerste twee topdelen (bij elkaar is dit doorgaans 1 tot 1,5 meter) en trek het elastiek nu door de top.Leg een lus in het uiteinde van de elastiek. Laat het elastiek nu echter wel zo lang dat deze nog net uit de achterkant van de top bungelt.Snijd de bung (plastic adapter om het elastiek aan vast te maken) op maat, zodat deze tot 15 cm in de achterkant van de topset geschoven kan worden en bevestig het elastiek.Rol het elastiek zover op de bung totdat het elastiek prettig op spanning staat. Voor een snelle visserij mag er flink wat spanning op staan. Bij heel dunne lijnen zet je het elastiek wat losser.Plaats de bung nu met de sleutel in de topset en klik de sleutel vervolgens weer los. Je zelfgemaakte montage is nu klaar voor gebruik. Veel succes allemaal.


Copyright © 2005-2020 Hengelsportvereniging 'De Voorn' Alle rechten voorbehouden
Terug naar de inhoud