Hoofdstuk 06 - HSV de Voorn te Harlingen

Hengelsportvereniging 'De Voorn'
Harlingen
Ga naar de inhoud

Hoofdstuk 06

Vissen > Leren Vissen
Het bereiden van lokvoer, deel 2 (voor gevorderden)

In dit hoofdstuk ga ik wat dieper in op het bereiden van lokvoer en vertel ik jullie een recept om zelf je eigen lokvoer samen te stellen. Ik gebruik dit recept al sinds 1991 en met succes!

Recept

Weeg af (portie voor 1 x vissen):

  • 100 gram Copra melasse
  • 250 gram Leem
  • 500 gram Broodmeel
  • 200 gram Polenta bloem
  • 100 gram Notenmeel
  • 50 gram Wafelmeel
  • 200 gram Koekjesmeel
  • 50 gram Gemalen hennep

De ingrediënten kunnen aangeschaft worden bij een hengelsportwinkelier. Geef tijdig je bestelling aan hem op, mocht hij iets niet op voorraad hebben dan heeft hij nog tijd om het voor je te bestellen.Om het voer aan te maken kun je het  beste een zo breed mogelijke emmer gebruiken. Voor zo’n vier uurtjes vissen heb je normaal gesproken genoeg aan bovenstaande hoeveelheid. Als je in breed en diep water vist, waar veel vrachtschepen voorbij komen, dan kun je beter een dubbele hoeveelheid aanmaken. Ik raad je aan om een paar uur voor het vissen met het aanmaken van het lokvoer te beginnen, de avond er voor mag natuurlijk ook!

Doe de ingrediënten in een emmer en meng zorgvuldig. Voeg nu steeds kleine beetjes water toe en meng het water met het voer door met de vlakke hand draaiende bewegingen te maken. Zie onderstaande foto’s.
Door met de vlakke hand draaiende bewegingen te maken gaat het voer zo weinig mogelijk klonteren, terwijl het water goed door het voer gemengd wordt. Schep af en toe met de hand het voer om, zodat het voer op de bodem van de emmer ook goed bevochtigd wordt.Maak het voer zo vochtig dat je met twee handen er net een voerbal van kunt maken door goed te knijpen. Voer mag niet te nat zijn, want dan zakt het straks in het viswater als een steen naar de bodem en blijft het daar liggen zonder zijn werking te doen. Te droog is ook niet goed, aangezien we er dan geen ballen van kunnen maken.

Is het voer vochtig genoeg? Mooi, laat dan de emmer een uurtje staan.

Controleer nu de vochtigheid nog een keer! Is het voer nu te droog? Klopt! De voerdeeltjes zuigen het water op, waardoor het voer na een uur opnieuw bevochtigd moet worden. Er hoeft nu niet zoveel water meer bij. Voeg nu net zo veel water toe dat je er weer mooie stevige voerballen van kunt knijpen. Laat de emmer tenslotte nogmaals een uur staan.

Als je tijdens het bevochtigen wat te veel water hebt toegevoegd, meng dan wat droog lokvoer er door heen tot je de juiste vochtigheid weer hebt bereikt.

Controleer het voer na het tweede uur nog een keer en voeg eventueel nog wat water toe.Om er voor te zorgen dat het water helemaal goed door het voer is gemengd en om ook de kleinere klontjes te verwijderen moet het voer door een voerzeef gehaald worden. Het resultaat is een mooi los en veerkrachtig voer.Het doel van het zeven is niet om de grovere delen uit het voer te zeven, maar om mooi los voer te krijgen, zonder klontjes. Wat in de zeef achterblijft zijn veelal zaden, zoals hennep en mais. Deze kunnen na het zeven weer door het voer gemengd worden. Gooi eventuele taaie klontjes die zijn achtergebleven weg!Om het voer nog aantrekkelijker te maken mengen we ook nog wat aas door het voer. Maden en casters (verpopte maden) zijn uitstekende aassoorten. Zeer geschikte maden om door het voer te mengen zijn voermaden oftewel pinkies. Aangezien aan maden vaak fijn zaagsel of (brood)meel is toegevoegd om ze droog te houden zeven we dit er eerst uit met een fijne zeef. Daarna spoelen we ze schoon onder de kraan, waardoor de ammoniakgeur er afgespoeld wordt. De zeef even uitschudden of uit laten lekken en dan de maden aan het voer toevoegen. Goed mengen!Het eindresultaat is mooi los lokvoer met maden.
Tip: Wanneer je het lokvoer de avond voor het vissen hebt bereid, sluit dan het deksel van de voeremmer niet helemaal af. Dit is om te voorkomen dat de maden stikken en de volgende dag levenloos zijn. Zet de emmer waarvan het deksel niet helemaal dicht zit niet in de koelkast of in de auto. Je ouders zullen je dat niet in dank afnemen! Een geschikte plaats is bijvoorbeeld buiten in de tuin of aan een haakje aan de muur van het huis. Sluit het deksel goed af als je de emmer mee neemt naar de waterkant. Laat aan de waterkant de emmer tijdens het vissen ook niet open staan. Het voer droogt daardoor uit (in de zon) of wordt te nat (bij regen), waardoor al het werk voor niets is geweest.
Copyright © 2005-2019 Hengelsportvereniging 'De Voorn' Alle rechten voorbehouden
Terug naar de inhoud