Hoofdstuk 05 - HSV de Voorn te Harlingen

Hengelsportvereniging 'De Voorn'
Harlingen
Ga naar de inhoud

Hoofdstuk 05

Vissen > Leren Vissen
Het bereiden van lokvoer, deel 1 (voor beginners)

Waarom lokvoer? Als we gaan vissen, dan willen we ook graag vangen, het liefst zo veel mogelijk en als het kan ook nog zo groot mogelijk! Veel en groot laten zich meestal niet met elkaar combineren, er zijn gewoonlijk veel meer kleiner
e vissen in een water dan grotere vissen. Wat kunnen we nou doen om meer te vangen en zodoende het vissen leuker te maken?Voor het vissen op witvis, zoals voorn, kolblei en brasem, hebben we lokvoer nodig om de vis naar onze visplaats te lokken. Er zijn heel veel soorten en merken lokvoer te koop, waarbij er ook nog onderscheid wordt gemaakt in het soort viswater waar je gaat vissen. Het beste kun je aan je hengelsportwinkelier vragen welk voer je moet gebruiken. Vertel hem waar je wilt gaan vissen. Is het water diep of ondiep, stroomt het er hard of juist helemaal niet. Hij zal je graag helpen!Om het voer aan te maken kun je het  beste een zo breed mogelijke emmer gebruiken. Om zo’n vier uurtjes te vissen heb je normaal gesproken genoeg aan een kilo (droog) lokvoer. Als je in breed en diep water vist, waar veel vrachtschepen voorbij komen, dan kun je beter een dubbele hoeveelheid aanmaken. Ik raad je aan om een paar uur voor het vissen met het aanmaken van het lokvoer te beginnen, eventueel de avond er voor.

Doe het (droge) voer in een emmer. Voeg nu steeds kleine beetjes water toe en meng het water met het voer door met de vlakke hand draaiende bewegingen te maken. Zie onderstaande foto’s.
Door met de vlakke hand draaiende bewegingen te maken gaat het voer zo weinig mogelijk klonteren, terwijl het water goed door het voer gemengd wordt. Schep af en toe met de hand het voer om, zodat het voer op de bodem van de emmer ook goed bevochtigd wordt.Maak het voer zo vochtig dat je met twee handen er net een voerbal van kunt maken door goed te knijpen. Voer mag niet te nat zijn, want dan zakt het straks in het viswater als een steen naar de bodem en blijft het daar liggen zonder zijn werking te doen. Te droog is ook niet goed, aangezien we er dan geen ballen van kunnen maken.

Is het voer vochtig genoeg? Mooi, laat dan de emmer een uurtje staan.

Controleer nu de vochtigheid nog een keer! Is het voer nu te droog? Klopt! De voerdeeltjes zuigen het water op, waardoor het voer na een uur opnieuw bevochtigd moet worden. Er hoeft nu niet zoveel water meer bij. Voeg nu net zo veel water toe dat je er weer mooie stevige voerballen van kunt knijpen. Laat de emmer tenslotte nogmaals een uur staan.

Controleer het voer na het tweede uur nog een keer en voeg eventueel nog wat water toe. Hierna is het klaar om te gebruiken aan de waterkant.

Als je tijdens het bevochtigen wat te veel water hebt toegevoegd, meng dan wat droog lokvoer er door heen tot je de juiste vochtigheid weer hebt bereikt.
Hoe je het beste aan de waterkant kunt voeren leer ik jullie in een volgende les (het vissen in de praktijk).
Copyright © 2005-2019 Hengelsportvereniging 'De Voorn' Alle rechten voorbehouden
Terug naar de inhoud