Hoofdstuk 04 - HSV de Voorn te Harlingen

Hengelsportvereniging 'De Voorn'
Harlingen
Ga naar de inhoud

Hoofdstuk 04

Vissen > Leren Vissen
Het zelf maken van een peilloodje en het bevestigen aan het snoer

Nu we zelf een snoertje kunnen maken is het volgende wat van belang is het peilen van de diepte van het water. Vis houdt zich meestal op de bodem of vlak er boven op, aangezien daar de meeste kans is om voedsel te vinden. Om de meeste kans op succes te hebben vissen we dus op de bodem of vlak boven de bodem. De diepte kan gepeild worden door gebruik te maken van een knijppeilloodje, welke te koop worden aangeboden bij de hengelsportwinkelier (zie boven). Om de diepte te peilen steken we de punt van de haak in een klein stukje kurk of piepschuim en knijpen daar het peilloodje omheen. Het uitpeilen op zich wordt beschreven in een ander hoofdstuk.
Het nadeel van deze gekochte peilloodjes is dat ze in verhouding vrij prijzig zijn en gemakkelijk verspeeld kunnen worden. Lood is bovendien giftig en hoort niet in onze natuur thuis. Een heel goed alternatief is het zelf maken van peilloodjes.
Ik maak zelf mijn peilloodjes al vanaf dat ik voor het eerst ging vissen en de kosten van deze peilloodjes zijn nul komma nul (gratis dus).

Als benodigdheden hebben we nodig:
  • Een oud stuk (blad) lood.
  • Een schaar.
  • Een punttang.Vraag je vader, je opa of je buurman of hij misschien nog ergens een oud stuk bladlood voor je heeft. Bladlood wordt wel gebruikt ter afdichting van ramen, kozijnen, dakgoten, schoorstenen etc... Ik zelf vond een paar maanden geleden een oud kozijn wat bij het grofvuil was gezet. Het lood zat er nog aan. Dankzij dit stuk lood kan ik weer een paar jaar vooruit wat betreft het maken van mijn eigen peilloodjes.Bladlood is heel zacht en kan gewoon met de schaar geknipt worden. Knip voor één peilloodje een reepje af van ongeveer 6 cm lang en 1 cm breed.Maak van het stripje lood een rolletje, zoals op de bovenstaande foto is te zien. Gebruik hier voor een punttang.Voor het uitpeilen wordt het rolletje een stukje open gebogen en wordt de haak achter het lood geklemd. Daarna wordt het lood weer teruggebogen tot een rolletje. De haak zit er nu tussen en kan geen kant meer op. Zie onderstaande foto.De diepte van het water kan nu uitgepeild worden. Om nooit zonder peilloodjes te zitten aan de waterkant maken we direct een aantal exemplaren.Waarschuwing: goed de handen wassen na het maken van de loodjes. Lood is giftig en hoort niet in het milieu thuis. Gooi daarom overgebleven stukjes lood niet in de vuilnisbak, maar stop ze bij het KCA (klein chemisch afval).

Tip: Wat ook heel goed werkt is om een stukje spons af te knippen en het lood daar om heen te rollen. Tijdens het uitpeilen kan de haak in de spons gestoken worden.
Copyright © 2005-2020 Hengelsportvereniging 'De Voorn' Alle rechten voorbehouden
Terug naar de inhoud