Hoofdstuk 03 - HSV de Voorn te Harlingen

Hengelsportvereniging 'De Voorn'
Harlingen
Ga naar de inhoud

Hoofdstuk 03

Vissen > Leren Vissen

Het zelf maken van een tuigje

Nu we hebben gezien wat we zoal nodig hebben om te vissen, gaan we een tuigje maken.
Hiervoor gebruiken we de volgende benodigdheden.A. Snoerenklosjes. Kies altijd klosjes die langer zijn als de dobber.
B. Vissnoer. Wij gebruiken een dikte van 12/100 of 14/00.
C. Loodjes. Handig is het om loodjes van verschillende grootte te hebben. De hengelsportzaak kan je helpen met het maken van de juiste keuze.
D. Siliconenslang. Gebruik een dikte die geschikt is om het snoer aan de dobber te bevestigen.
E. Schaar.
F. Olivettilood. Ook zeer geschikt om dobbers mee uit te loden.
G. Nog meer loodjes.
H. Dobber. Voor onze manier van vissen gebruiken we dobbers met een drijfvermogen tussen de 0,5 en 1,5 gram.

Het bevestigen van de dobber:


Schuif eerst het snoer door het metalen oogje aan de bovenzijde van de dobber (zie A) en bevestig het snoer vervolgens aan de onderkant (de steel) van de dobber (zie B) met siliconenslang van de juiste dikte. De dobber mag niet te licht schuiven. Gebruik desnoods twee stukjes slang.

Het aanbrengen van de loodjes:


Het is de bedoeling dat de dobber zodanig wordt uitgelood, dat alleen de antenne nog boven water uit steekt. Op deze wijze voelt de vis bij het aanbijten zo min mogelijk weerstand.

Voor het uitloden gebruiken we bij voorkeur niet meer dan 3 of 4 loodjes. Meer mag wel, maar hoe meer loodjes we gebruiken, hoe groter de kans is dat het snoer in de knoop om de loodjes komt te zitten tijdens het vissen. Op het doosje met loodjes staat meestal het loodgewicht. Als dat niet zo is dan moeten we gokken.

Bevestig eerst één of twee loodjes aan het snoer met een tangetje (en niet met de tanden - lood is giftig). Niet te stijf aanknijpen, de loodjes moeten nog kunnen schuiven aan het snoer. Laat het geheel nu zakken in een emmer gevuld met water en zorg dat het onderste loodje de bodem van de emmer niet raakt.We zien nu dat de antenne en een gedeelte van het drijflichaam nog boven water uit steekt. Met andere woorden: er moeten nog meer loodjes worden toegevoegd. Voeg nu zoveel lood toe dat alleen de antenne nog boven water uit steekt.Let er op dat het kleinste loodje beneden zit. Op deze manier voelt de vis straks zo min mogelijk weerstand bij het aanbijten.We zien dat nu alleen de antenne nog boven water uit steekt. Nu is de dobber goed uitgelood.

Omdat bij het vastknijpen van de loodjes mogelijk de lijn beschadigd is, schuiven we de loodjes naar boven en knippen het onderste gedeelte van de lijn af. Op die manier proberen we te voorkomen dat het snoer straks breekt wanneer we een vis gehaakt hebben.

Verdeel de loodjes zodanig over de lijn dat het onderste (kleinste) loodje op ongeveer 30 cm afstand van de haak zit. Het tweede loodje zit hier boven op een afstand van 20 à 30 cm van het onderste loodje en de rest van het lood zit ongeveer 50 cm à 100 cm onder de dobber, afhankelijk van de diepte van het water waar we straks in gaan vissen.Tenslotte bevestigen we de haak. Omdat we gebruik maken van een haakje in de maat 12, 14 of 16 is het gewicht van de haak zo gering, dat dit niet van invloed is op het uitloden van de dobber. De haak wordt bevestigd d.m.v. een haakknoop.Ons snoertje is bijna klaar. Nu wikkelen we in totaal ongeveer 6 meter snoer af. Aan het bovenste uiteinde maken we een lusje. Wikkel het tuigje om het klosje, beginnend bij de haak. Bevestig het uiteinde met het lusje aan het klosje d.m.v. een snoerclip. Deze zijn ook te verkrijgen bij de hengelsportwinkelier.

Opmerking: In plaats van loodjes (loodhagels) kunnen we ook een klein schuifloodje gebruiken (olivettiloodje). Dit schuifloodje is het bovenste loodgewichtje en schuift vrij over de lijn. Onder het schuifloodje bevestigen we twee of drie kleine gewone loodjes. Uiteraard moet de dobber het loodgewicht kunnen dragen en dient na het uitloden ook bij deze montage slechts de antenne boven water te steken.

Met dank aan HSV het Meuntje te Emmen voor de prachtige foto’s.
www.hsvhetmeuntje.nl

Copyright © 2005-2019 Hengelsportvereniging 'De Voorn' Alle rechten voorbehouden
Terug naar de inhoud