Hoofdstuk 02 - HSV de Voorn te Harlingen

Hengelsportvereniging 'De Voorn'
Harlingen
Ga naar de inhoud

Hoofdstuk 02

Vissen > Leren Vissen
De visuitrusting
Je bent zo ver dat je wilt gaan vissen. Wat voor spulletjes heb je nu zoal nodig aan de waterkant?

Een vaste hengel van 4 tot 6 meter. Aan een vaste hengel zit geen werpmolen. Een geschikte vaste hengel om mee te beginnen is een oversteek of insteek hengeltje. Er zijn ook telescoop hengels, maar het nadeel daar van is dat je er niet zo maar even een deel af kunt halen. Bij een insteek/oversteek kan dat wel.Een kikkerbuisje. Dit is een hard plastic slangetje met 2 oogjes eraan. Deze kun je om de top van de hengel schuiven en om de oogjes kun je dan je snoer wikkelen. Met een stukje ventielslang of siliconenslang kun je het snoer aan de top van de hengel vastmaken.Vissnoer. Ik heb wel kinderen zien vissen met snoer waarmee je bijna een auto aan kunt slepen. En ze begrepen niet waarom ze niets vingen. Een goede dikte snoer is 12/00 of 14/00. Voor onze manier van vissen moet het snoer beslist niet dikker zijn.Een visstoeltje. Waar je een stoeltje voor nodig hebt mag je zelf raden. Tenzij je graag van staan houdt natuurlijk.


Een peilloodje. Dit gebruiken we om de diepte te meten van het water waar we gaan vissen.


Een schepnet. Dit is eigenlijk een van de belangrijkste dingen, die je klaar moet hebben voor je gaat vissen. Je zal er maar een hele grote vis aankrijgen en geen schepnet hebben!


Een onthaker. Soms is het moeilijk om de haak uit de bek van de vis te krijgen. Om dierenleed te voorkomen kun je dan de haak simpel met de onthaker verwijderen. Er zijn verschillende soorten te verkrijgen. Ze zijn eigenlijk allemaal goed te gebruiken, maar je zult er even mee moeten leren omgaan. Wel altijd bij het onthaken het snoer strak houden, anders lukt het niet.


Een dobber. Er zijn duizenden verschillende soorten dobbers te koop. Voor onze manier van vissen gebruik je dobbers van een halve gram tot anderhalve gram. Zwaarder is beslist niet nodig. Wanneer de dobber te zwaar is voelt de vis te veel weerstand en zal het aas direct weer uitspugen. Over het uitloden van een dobber ga ik het een andere keer hebben.

       

Haakjes. Haakjes in de maat 10, 12 of 14 zijn voor onze visserij zeer geschikt.

Lokvoer. Omdat we veel vissen willen vangen en liefst ook grote zullen we de vissen eerst naar onze visplaats moeten lokken. Dat doen we met lokvoer. Iedere hengelsportwinkel heeft kant en klaar lokvoer te koop, waar alleen nog maar water bij hoeft. Een andere keer kom ik terug op het aanmaken van lokvoer en geef ik jullie ook een heel goed voerrecept, zodat jullie het lokvoer ook zelf kunnen maken.

Aas. Een heel goed aas om aan de haak te doen zijn maden, oftewel vliegelarven. Deze beestjes koop je ook bij de hengelsportzaak en kun je bewaren in een madendoosje. Je zult je moeder wel even lief aan moeten zien, want ze moeten eigenlijk in de koelkast bewaard worden, anders zijn het binnen de kortst mogelijke tijd vliegen geworden. Je kunt ook met brood of deeg vissen, maar het nadeel hier van is dat het heel snel van de haak gaat.


Een visdoek. Natuurlijk zorg je dat je geen ruzie met je moeder krijgt en maak je de handen schoon aan een oude visdoek en niet aan je broek of jas.

Een emmer met water. Deze kan handig zijn om je handen in schoon te spoelen en om de vis met natte handen vast te kunnen pakken. Pak namelijk nooit een vis met droge handen vast, want dan raakt zijn slijmlaag beschadigd en wordt hij ziek.

Viskoffertje. Een viskoffertje is nuttig om je spulletjes in op te kunnen bergen.

Vergunning. Omdat je geen bekeuring wilt zorg je natuurlijk dat je visvergunningen in orde zijn. Kijk hier welke vergunningen je nodig hebt. Vergunningen zijn verkrijgbaar bij een hengelsportvereniging of de meeste hengelsportzaken.
Copyright © 2005-2020 Hengelsportvereniging 'De Voorn' Alle rechten voorbehouden
Terug naar de inhoud