Geschiedenis - HSV de Voorn te Harlingen

Hengelsportvereniging 'De Voorn'
Harlingen
Ga naar de inhoud

Geschiedenis

HSV 'De Voorn' werd op 19 augustus 1931 opgericht, na een ruzie binnen het bestuur van HSV het Baarsje. De oprichters waren D. Tichelaar, K. Tichelaar, A. Tichelaar, P. van Vliet, M. van Vliet, J. Donker, D. Donia en M. Outhuijse. Op 16 september 1931 werd de oprichtingsvergadering gehouden in de Franeker Poort, waarbij ook de Friese hengelsportfederatie werd uitgenodigd. De heer Venema legde uit wat het doel van de federatie was en de heer Groothuis deelde mee dat de kosten van het lidmaatschap 5 gulden per lid per jaar zouden zijn en dat men daar voor 120 percelen water kon bevissen.

Hoe werd er destijds gevist?

 • Er werd gevist met bamboehengels, allemaal van dezelfde lengte en ieder kreeg ook hetzelfde snoer en dezelfde dobber.
 • Het uiteinde van de hengels (de top) was destijds net zo dik als tegenwoordig de onderkant van de hengel is.
 • Grote vissen mochten niet geschept worden met als gevolg dat de vissen door de lucht vlogen.
 • Lokvoer gebruiken was verboden.
 • De prijzen bestonden uit huishoudelijke artikelen welke erg in trek waren. Dit leidde ook wel eens tot oneerlijke praktijken: één van de vissers had dode vis in zijn fietstas, maar hij viel door de mand. Bovendien zaten er geen schubben meer op de vis.
 • Men ging eerst op de fiets naar het viswater en er werden daarbij soms afstanden van 50 km (heen en terug) gefietst. Later ging men op de brommer en nog later per auto naar de visplaats.
 • De hengels mochten niet opgetuigd worden aan de waterkant; dit moest verder van de walkant af gebeuren. Dan werd het sein gegeven dat er gevist mocht worden. Eén van de vissers had zo’n haast en liep pardoes het water in.
 • Het aantal actieve leden bestond uit 45 vissers en er werd alleen met wormen gevist. Als je mee wilde vissen dan moest er eerst een visser in militaire dienst gaan, want dan pas was er een plaats vrij.

Tijdens de tweede wereldoorlog heeft de vereniging een tijdelijke stop gehad. Eind 1946 werd de draad weer opgepakt.
Afspraken werden in de loop der tijd vastgelegd in de notulen van de ledenvergaderingen.
Enige anekdotes uit de ledenvergadering van 1972:

 • De vereniging werkte met commissarissen die de wedstrijdstekken uitzetten en er werden bij toerbeurt controleurs aangewezen en deze visten begrijpelijkerwijze niet mee. Men wilde de controleurs afschaffen door meerdere leden (bijvoorbeeld drie leden) de vis te laten tellen en meten. De voorzitter voorzag oneerlijkheden, omdat hij zelf eens had waargenomen dat bij een zustervereniging een hengelaar de teruggezette vis met zijn schepnet opviste en zo oneerlijk de prijs won.
 • De stalen leefnetten werden afgeschaft.
 • De maden werden als aas ingevoerd voor alle wedstrijden.

In 1973 werd er voorgesteld om jeugdwedstrijden te gaan houden en in dat jaar werden er drie wedstrijden op zaterdagmorgen georganiseerd voor vissertjes van 8 tot 15 jaar. Veel later werden er twee jeugdafdelingen opgericht: in 1999 de Vissende Reigers (op initiatief van de basisschool te Jorwerd) o.l.v. Rob den Boer en in 2000 Het Visdiefje o.l.v. Tiny Hooisma-Hut. Op dit moment bestaan de Vissende Reigers niet meer, en heeft Het Visdiefje zijn eigen pad gekozen en wordt niet meer ondersteund door HSV 'De Voorn'.

Vanwege het teruglopende aantal volwassen vissers werden er in 2002 afspraken gemaakt met HSV de Deinende Dobber, gevestigd te St. Annaparochie (deze HSV zat met hetzelfde probleem) en werd er in 2003 een gezamenlijke competitie opgestart, in 2010 sloot HSV Ons Genoegen, gevestigd te Makkum, zich bij de twee verenigingen, waarmee een samenwerking ontstond met drie verenigingen. Deze samenwerking bestaat nog steeds, naar ieders tevredenheid. Jaarlijks worden er zo'n 15 gezamenlijke wedstrijden vervist welke worden georganiseerd door een gezamenlijke wedstrijdcommissie.

Ter afsluiting van dit verslag nog twee leuke anekdotes:

Makkum
De vissers zaten in de weilanden in de omgeving van Makkum te vissen. Eén van de vissers had een lekke laars en legde zijn sok op het hek te drogen. In het weiland liepen ook paarden die een beetje nieuwsgierig waren en één van die paarden pakte de sok in de bek en liep met de sok weg. De visser er achter aan. Hij veroverde de sok, maar de wedstrijd was ten einde. Het visgerei dus weer op de schouders en terug naar de auto’s, eerst niet vermoedend dat de paarden briesend achter hen aan kwamen. Bij de ontdekking hiervan was de schrik bij de vissers zo groot dat deze het op een lopen zetten en met de hele zooi op de rug over het hek heen rolden.

Baard.
Tijdens een wedstrijd gebeurt het wel eens dat er een vis van de haak af valt en je een poging doet om de spartelende vis snel te pakken. Maar door de schuine wal gleed de kanis (zitmand) van de visser weg, waardoor hij het evenwicht verloor. De geschrokken medevissers zagen twee laarzen boven het water uitsteken. De visser dus nat en berekoud. Hij kreeg van een vrouwelijke visser haar overall aangeboden, waar hij dankbaar naakt in dook.
Copyright © 2005-2020 Hengelsportvereniging 'De Voorn' Alle rechten voorbehouden
Terug naar de inhoud